Veel steun voor gebruik zwarte doos in operatiekamer

Veel Nederlanders staan positief tegenover het gebruik van een 'zwarte doos’ in operatiekamers. Het is de bedoeling dat de zwarte doos gebruikt wordt om te leren van operaties en fouten in de toekomst te verminderen, overeenkomstig met het gebruik in vliegtuigen. Veel Nederlanders staan positief tegenover het gebruik van een 'zwarte doos’ in operatiekamers. Het is de bedoeling dat de zwarte doos gebruikt wordt om te leren van operaties en fouten in de toekomst te verminderen, overeenkomstig met het gebruik in vliegtuigen.
Nu.nl

29 aug '16 | Research, Videos, Amsterdam UMC | Locatie AMC


Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam installeerde in juni als eerste ziekenhuis in Nederland een volledig werkende zwarte doos in een operatiekamer. Van de 1000 ondervraagde personen gaf 94 procent aan dit een goed initiatief te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect. 

De zwarte doos registreert verschillende gegevens van zowel de patiënt als de medewerkers in de operatiekamer; van bloeddruk tot temperatuur en bewegingen van het personeel.

Privacy
Bijna een kwart van de ondervraagden ziet dit als een kleine bedreiging op de privacy. Er heerst hierbij dan vooral angst dat patiëntgegevens op straat belanden. Een klein aantal vreest dat het gebruik van de zwarte doos mogelijk effect heeft op het gedrag en concentratieniveau van de chirurg.

Edgar de Beule, directeur van Markteffect, zegt over het onderzoek: "Nederlanders blijken zeer positief te staan tegenover het gebruik van een zwarte doos in de operatiekamer. Een klein deel plaatst kanttekeningen. Uit hun bezwaren blijkt dat het belangrijk is om patiënten goed voor te lichten over wat precies wel en niet met de opnamen wordt gedaan."

Bron

NU.nl

Tags

AmcInnovatieZwarte doosMarktonderzoek

Comments