Stappenteller draagt niet bij aan gewichtsverlies


Uit een studie van de American Medical Association blijkt dat mensen die een stappenteller dragen tijdens een dieet gemiddeld 2,3 kilo minder afvallen dan mensen die hun calorie-inname via een website bijhouden. 

21 sep '16 | Research, Wearables

Het onderzoek is gepubliceerd in de American Medical Association. Er zou zelfs meer gewichtsverlies worden bereikt zonder het dragen van een stappenteller. Bij dit onderzoek werden 471 volwassen tussen de 18 en 35 jaar met overgewicht gevolgd.

De proefpersonen volgden twee jaar lang een dieet dat gericht is op lichaamsbeweging, gezonde voeding en wekelijkse bijeenkomsten. Ze werden verdeeld in twee groepen. Eén groep gebruikte een website om zelf toezicht te houden op hun calorie-inname en lichamelijke activiteit, de andere groep droeg een stappenteller. Na twee jaar had de eerste groep 5,9 kilo verloren, terwijl de tweede groep 3,6 kilo verloor.

Onderzoeker John Jakicic: "We hadden eigenlijk verwacht dat diegenen met een stappenteller meer gewicht over twee jaar zouden verliezen. Toen we het tegenovergestelde vonden waren we zeer verrast."

Hij stelt dat gewichtsverlies moeilijker te monitoren is dan lichamelijke activiteit. Daarbij houdt een stappenteller geen rekening met eventuele hobbels die mensen ervaren tijdens het volgen van een dieet. Jakicic: "Als je een stappenteller draagt en het helpt je om meer actief te worden en je gewicht te reguleren, blijft dat vooral doen."

Bron

NU.nl

Comments