Telemonitoring hartklachten

Project beschrijving

Telemonitoring van hartpatiënten wordt opgeschaald. Als patiënten thuis hun hartritme kunnen monitoren, verwachten we dat ze zich empowered voelen en minder onzeker. En dat ze daardoor meer tevreden zijn over hun zorg. 

Met behulp van een projectmatige aanpak willen we bereiken dat in 2023 in alle umc’s telemonitoring voor hartpatiënten operationeel is. Het aantal patiënten dat telemonitoring gebruikt is op dat moment ook gestegen. En we hebben kennis over welke factoren de opschaling succesvol maken, en welke de opschaling belemmeren. Als het lukt om op grotere, landelijke, schaal telemonitoring aan te bieden, dan kunnen we significante veranderingen in de zorg behalen

Aanleiding van telemonitoring bij hartpatiënten

Patiënten met aangeboren hartafwijking hebben klachten van ritmestoornissen en hartfalen. Hierdoor zijn ze vaker onzeker. Dit zorgt voor (spoed)opnames bij hartritme stoornissen, maar ook voor onnodige controleafspraken. Dit verlaagt de kwaliteit van leven. Met meer autonomie en met de huidige technische mogelijkheden zou dit voorkomen kunnen worden.

Klik hier voor meer informatie over de pilot van dit project.

Ambitie

Het is daarom onze ambitie dat hartpatiënten vanaf 18 jaar met hartritmestoornissen die onder behandeling zijn van de cardioloog (in alle umc’s) thuis hun hartritme kunnen monitoren. Het meten van hartritmestoornissen in niet-acute situaties willen we voor 2023 behalen. We willen dat patiënten zich empowered voelen en meer tevreden zijn over hun zorg.

Implementatie en opschaling

Door middel van een centrale projectleiding vanuit het Amsterdam UMC (locatie AMC) (waar de pilot heeft gedraaid) en lokale begeleiding door projectleiders in alle umc’s willen we de telemonitoring van hartpatiënten uitbreiden naar alle umc’s. We werken volgens een overstijgende methode voor programmamanagement, het programmacanvas, dat wordt aangevuld met een projectcanvas en SMART doelstellingen per umc. Dit helpt ons bij het evalueren van de voortgang.

Behalve dat we meten of telemonitoring wordt aangeboden in de umc’s zullen we diverse implementatie en doelmatigheidsparameters verzamelen.

Beoogde resultaat

Echte significante veranderingen in de zorg voor hartpatiënten kunnen we alleen behalen als we landelijk opschalen. Het beoogde resultaat is dat telemonitoring in 2023 in alle umc’s operationeel is. Het aantal patiënten dat telemonitoring gebruikt is op dat moment ook gestegen. Verder hebben we in 2023 kennis over welke factoren de opschaling succesvol maken, en welke de opschaling belemmeren.

Randvoorwaarden

Om dit project succesvol op te schalen zijn er ook randvoorwaarden nodig, bijvoorbeeld:

  • Goede afspraken mbt zorgfinanciering.
  • Borging privacy wetgeving
  • Borging juridische inbedding
  • Een solide contract met leverancier
  • Koppeling met een lokaal EPD
  • Monitoring veiligheid en zorgconsumptie
  • Participatie van patiënten aan telemonitoring
  • Informatie delen via medmijstandaarden
  • ICT / EPD leverancier moeten project facilliteren

Planning

In 2019 ronden we de programma-, en projectcanvassen af. Vanaf 2020 starten we met de opschaling door te werken aan de randvoorwaarden. De implementatie in elk umc loopt niet precies gelijk, maar is afhankelijk van de gekozen doelgroep en leverancier.

Tags

MonitoringHartwachtHart