Hospital Fit

Het citrienprogramma schrijft voor de komende edities van het ICT&health magazine een aantal artikelen. In de rubriek wetenschappelijk nieuws delen we meer over de bewezen e-health toepassingen die worden opgeschaald en geïmplementeerd binnen de umc's. Bij deze toepassingen proberen de umc's samen op te trekken met ziekenhuizen, instellingen en andere externe partners in de regio. De impact van deze samenwerking houden we bij op onze opschalingskaart. Voor de vierde editie van het magazine schreven Nicole van Eldik en Herm Martens een artikel over het project Hospital Fit.

21 sep '21 | In het nieuws, Maastricht UMC+, Partnerproject

Rust roest

Patiënten bewegen over het algemeen te weinig tijdens een ziekenhuisopname. Beperkte lichamelijke activiteit heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt. Met als gevolg functionele achteruitgang, toename in opnameduur, vergroot risico op heropname en zelfs sterfte. Lichamelijke activiteit stimuleren tijdens ziekenhuisopname is daarom van groot belang. Het monitoren en/of stimuleren van deze activiteit is pas effectief als deze betrouwbaar en valide zijn. Vanwege de afwijkende houdingen en mobiliteit van de patiënten, zijn commerciële wearables minder betrouwbaar omdat deze niet gevalideerd zijn voor de doelgroep. Daarbij maken zij soms gebruik van een rollator of krukken. Maastricht UMC+ gebruikt daarom een app om de lichamelijke activiteit te monitoren, welke specifiek is ontwikkeld voor en met patiënten in het ziekenhuis.

 

Gebruik van Hospital Fit tijdens opname

Hospital Fit is een innovatieve beweeginterventie die bestaat uit een smartphone app, gekoppeld aan een wearable. In de app is het beweeggedrag zichtbaar voor patiënt en fysiotherapeut, waardoor individuele beweegadviezen mogelijk zijn. Ook stimuleert Hospital Fit de zelfstandigheid in dagelijkse activiteiten door inzicht te geven in wat iemand kan en mag, en kan een gepersonaliseerd oefenprogramma met instructievideo’s aangeboden worden. Een recente studie binnen het Maastricht UMC+, bij 97 orthopedische patiënten die een totale knie- of heupgewrichtsvervangende operatie ondergingen, heeft aangetoond dat het gebruik van de Hospital Fit smartphone app in combinatie met de MOX activiteiten tracker tot meer fysieke activiteit en een sneller functioneel herstel leidt1.

 

Implicaties praktijk

De app is sinds een jaar in gebruik, met succes. “De ervaringen van patiënten zijn overwegend positief. Patiënten zijn zich door de app meer bewust dat het belangrijk is om te bewegen en nemen buiten de therapie om meer eigen initiatief om te gaan bewegen. Ook voor de fysiotherapeuten heeft de app voordelen. Zij kunnen door de app efficiënter werken. Door inzicht te hebben in het beweeggedrag van patiënten, kan de fysiotherapeut betere keuzes maken en kan er meer tijd besteed worden aan patiënten die dit ook meer nodig hebben”, aldus fysiotherapeute en onderzoekster Hanneke Huisman.

 

Opschaling en samenwerking met andere umc’s

De Hospital Fit is een doorontwikkeling van een goede innovatie tijdens een Dutch Hacking Health weekend2. De huidige versie van Hospital Fit wordt gebruikt via een smartphone app. Om juist die implementatie meer kracht bij te zetten wordt er nu hard gewerkt aan brede integraties met de elektronische patiëntendossiers. Maastricht UMC+ zal de eerste zijn waar dit live gaat

 

Eerder dit jaar is Hospital Fit aangewezen als één van de innovatie- en onderzoeksprojecten van het Academisch Alliantiefonds, een samenwerking tussen Maastricht UMC+ en Radboud UMC. Het doel van deze implementatie en tevens studie is: onderzoeken of de introductie van Hospital Fit binnen de reguliere fysiotherapeutische zorg resulteert in een toename in beweeggedrag ten opzichte van patiënten die Hospital Fit niet gebruiken. Vele andere ziekenhuizen zijn geïnteresseerd in het werken met het Hospital Fit programma nu het een partnerproject van het Citrienfonds is, en er ook een studie aan verbonden wordt. Momenteel lopen er gesprekken met onder andere Amsterdam UMC, UMCG en UMC Utrecht.

 

 

Referenties:

Hanneke C. van Dijk-Huisman, Anouk T.R. Weemaes, Tim A.E.J. Boymans, Antoine F. Lenssen and Rob A. de Bie. Smartphone App with an Accelerometer Enhances Patients’ Physical Activity Following Elective Orthopedic Surgery: A Pilot Study. Sensors 2020, 20, 4317
https://dutchhackinghealth.nl/ 

Comments