Hedendaagse kwakzalverij tegengaan

‘Het is een mooie kans om als promovenda aan de slag te gaan binnen het programma e-Health van het Citrienfonds’, vertelt Anneloek Rauwerdink (29), promovenda Evidence Based e-Health. ‘Na mijn studie Geneeskunde in het AMC heb ik de afgelopen anderhalf jaar als arts-assistent chirurgie in het TerGooi Ziekenhuis en in het AMC gewerkt. Ik heb bewust de keuze gemaakt om te solliciteren op deze functie als arts-onderzoeker, een periode waarin ik mijzelf op wetenschappelijk vlak verder ga ontwikkelen’.

1 jan '17 | Research, Amsterdam UMC | Locatie AMC

‘Binnen het programma onderzoek ik mogelijke e-health onderzoeksstrategieën, zodat we in de toekomst het gebruik van een e-health toepassing ook met wetenschappelijke argumenten goed kunnen onderbouwen. Daarmee versterken we de uitkomsten van het Citrienprogramma. Evidenced Based e-Health is noodzakelijk om hedendaagse kwakzalverij tegen te gaan’.

‘Een veel gevoerde discussie is momenteel hoe de enorme hoeveelheid e-health toepassingen te valideren, want het uitvoeren van onderzoek op dit terrein volgens bekende wetenschappelijke standaarden is lastig. Dat komt onder andere omdat het uitvoeren van een Randomized Controlled Trial (RCT), wat gezien wordt als de gouden standaard in de geneeskunde, vaak jaren kost. Tegen de tijd dat de resultaten bekend zijn, kan de e-health toepassing alweer verouderd zijn. Ook is e-health soms lastig te onderzoeken in een onderzoeksopzet zoals een RCT waarin een interventie- en controlegroep vereist zijn. Het vinden van goede alternatieve strategieën is dus belangrijk’.

Naast dit onderzoek werkt Anneloek aan de voortgang en (tussen)evaluatie van de drie thema’s binnen het programma e-Health van het Citrienfonds. De resultaten hiervan en het Evidence Based e-Health onderzoek zullen in diverse media gepubliceerd worden.

Tags

Anneloek rauwerdinkEvaluatieOnderzoek

Comments