VIDEOGO

Project beschrijving

Projectomschrijving:

Ook tijdens de corona pandemie zijn en worden mensen ziek. Het is daarom essentieel dat de gebruikelijke zorg desondanks de maatregelen gewoon door kan gaan. Om dit te verzorgen is er veel ingezet op digitale communicatie tussen artsen en patiënten. Een van de voornaamste aanpassingen is de communicatie tussen artsen en patiënten middels videobellen.

Sinds de opkomst van corona is het gebruik van deze relatief nieuwe technologie in een stroomversnelling terecht gekomen. Op deze manier is het nu in veel situaties standaard dat patiënten kennis maken met hun arts, of op controle komen, via een video gesprek. Veel artsen en patiënten zijn tevreden over deze ontwikkeling. Echter zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen bij deze versnelde implementatie. 

Alhoewel videobellen nu voor velen het fysieke gesprek met de arts vervangt, is er in strikte zin geen bewijs dat een video gesprek minstens even goed is als een fysiek gesprek. Hierdoor zou het kunnen dat patiënten momenteel minder goede zorg krijgen dan normaal. Daarnaast kan het dat een video gesprek voor sommige patiënten wel een goede vervanging is van een fysiek gesprek, en voor sommige niet.

Om te onderzoeken of videobellen net zo goed is als een fysiek gesprek met een arts, en of er groepen van patiënten zijn die juist wel, of juist niet, geschikt zijn voor videobellen, gaan wij een ‘randomised controlled trial’ (RCT) uitvoeren. Deze studie zal focussen op de tevredenheid van de patiënt en de kwaliteit van de informatie overdracht. In dit project, genaamd VIDEOGO, kijken we specifiek naar het gesprek dat voorafgaat aan grote abdominale (in de ‘buikholte’) operaties.

Impact:

Vooraanstaand verwachten wij dat dit project direct toepassing zal hebben op de patiëntenzorg gedurende de corona pandemie. Daarnaast verwachten wij dat dit onderzoek grote gevolgen zal hebben wanneer de pandemie voorbij is. Dit project kan aanleiding geven tot de algemene implementatie, of verwerping, van videobellen als een vervanger voor het fysieke gesprek in de standaard zorglevering.

Naar regionale oncologienetwerken:

VIDEOGO maakt als partnerproject deel uit van het Citrienfondsprogramma Naar regionale oncologienetwerken. Door deze samenwerking bundelen beide Citrienfondsprogramma's hun krachten. De missie van Naar regionale oncologienetwerken is het bewerkstelligen van trefzekere zorg voor iedere patiënt met kanker. Daarom stimuleren ze de samenwerking van zorgverleners in regionale oncologienetwerken. Klik hier voor meer informatie.